در این مقاله قصد داریم مقایسه دو رنگ مصنوعی کارموزین (CarmoisineE122) و رنگ طبیعی کارمین (CarmineE120) را انجام دهیم:
یک نکته قابل تامل:
تقریبا این جمله را شاید شنیده باشید که زندگی بدون رنگ امکان پذیر نیست.
تصور کنید تلویزیون های سیاه سفید که اگر فقط از یکی از رنگ های سفید و یا فقط مشکی استفاده می کردنند، همه چیز بی معنا میشد بلکه این ترکیب رنگ هاست که دنیا را با معنا می کند و به آن جلوه و جذابیت میبخشد.
یکی از رنگ های اصلی و پر لعاب در صنعت غذا رنگ قرمز است که در محصولاتی نظیر ترشک ها، لواشک، آب آلبالو، آب نبات ها، شربت ها و نوشیدنی ها استفاده میشود تقریبا نمایی از این رنگ را در ذهن شما تداعی می کند. این رنگ کارموزین نام دارد که در دسته رنگ های خوراکی مصنوعی قرار میگیرد.
نام های دیگر این رنگ عبارتند از:
Carmoisine include or C.I.14720
Acid Red 14
Brillantcarmoisin O
Azorubin S
Food Red 3
Azorubine
اصول تولید این رنگ از مشتقات بوجود آمده از نفتالین میباشد که به عنوان نمک های دی سدیم شناخته می شود.
این رنگ برای اولین بار در سال 1939 در ایالات متحده آمریکا در محصولات آرایشی و بهداشتی شناخته شد و در 24 سال بعد استفاده از این رنگ ممنوع گردید.
مضرات استفاده از رنگ کارموزین:
از موارد سرطان زایی این رنگ هیچ گونه مستند علمی وجود ندارد ولی ممکن است باعث بروز واکنش های آلرژیک پوستی و تنفسی حتی به دوزهای تأیید شده توسط FDA شود. E122 شماره بین المللی این رنگ می باشد.
طیف رنگی:
پس آیا جایگزینی برای این رنگ وجود دارد؟
و اما مشابه طبیعی رنگ فوق که حتی اسم هم آوایی با رنگ کارموزین دارد، رنگ کارمین است.
طیف رنگی:
این رنگ در اصل نمک آلومینیوم اسید کارمینیک میباشد که ازسال 1799 شناخته شد و مورد استفاده قرارگرفت.
یک نکته جالب این که کلمه کارمین نیز ریشه در زبان فارسی دارد، به عنوان مصدر اسم کرم یا همان حشره.
این حشره در اصل حشره کوچینیل یا کوشینیل میباشد که بر روی گیاهای کاکتوس مناطقی نظیر کشور مکزیک و کشور پرو رشدمی کند.
شماره بین الملی این رنگ E120 میباشد.
از دید فقهای اسلام نیز استفاده از این رنگ حلال و جایز شناخته شده است و تاکنون هیچ گونه عوارضی طی مستندات علمی برای آن گزارش نشده و به عنوان رنگ طبیعی خوراکی شناخته می شود .
پس انتخاب با شماست که دوست دار سلامتی خود هستید.